Gumiabroncsok

GUMIABRONCSOK

A gumiabroncsok biztosítják az autó egyedüli kapcsolatát az úttesttel, ezért a gumik kiválasztása és állapota alapvetően befolyásolja az Ön biztonságát menet közben! A törvény által előírt minimális profilmélység 1.6 mm, de 2 mm alatt a gumik már egyre kevésbé látják el a feladatukat.

A javasolt mintamélység a nyári gumiknál legalább 3 mm, téli gumik esetében legalább 4 mm. Kopott abroncsokkal – különösen vizes úton – ugrásszerűen megnő a fékút, és az autó irányíthatósága romlik! Egyeletlenül kopott abroncsok esetén a komfortérzet megváltozik, zajosabb lesz az autó futása és romlik az iránytartása.

Geometriai vizsgálat

Mivel a gumi inhomogén (nem egyforma eloszlású) anyag, a kopással folyamatosan változik azabroncs tömegközéppontjának helye. A használat során előforduló, külső behatások, ütések szintén megváltoztathatják az abroncs és a keréktárcsa tömegének eloszlását. Ha ez nem szimmetrikus, akkor lengések keletkeznek. Emiatt gyengül az abroncs és az aszfalt közötti kapcsolat, így romlik az útfekvés, megnő a fékút, mi pedig kellemetlen rázkódást, bizonyos sebességtartományokban kormányszitálást tapasztalunk.

Ennek megelőzése érdekében 10–15 ezer km-kéntcentríroztassa ki kerekeit!

Terhelési és sebesség index

Ingyen állapotfelmérés bejelentkezés nélkül!

A kerék felületén megjelenő abnormális elváltozások utalhatnak a gumi nem rendeltetésszerű használatára, vagy a gépjármű mechanikai hibájára. Gyors szemrevételezés során meghatározhatjuk e jelenségek kiváltó okát. A futómű beállítása határozza meg a kerekek megfelelő érintkezését a talajjal, és ez által nagy hatással van az autó menet közbeni viselkedésére, úttartására. A helytelen futómű beállítás gyors gumiabroncskopást eredményez. Ha autónk gumiabroncsa helytelenül kopik, ha az autó félrehúz, ha a kormány nem áll egyenesen, hozza be hozzánk. Futóművet állítani csak megfelelő állapotú gumiabronccsal lehet.

Ellenőrzés 5 percben: tudta Ön?

Az abroncsok megfelelő nyomása fontos szerepet játszik Ön és utasai biztonságos közlekedésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy az autók 45%-a jár nem megfelelően felfújt gumikkal. Javaslatunk az, hogy havonta legalább egyszer ellenőrizze abroncsai állapotát: a guminyomást és a felületi elváltozásokat. Ha befárad hozzánk, készségesen elvégezzük gumiabroncsai ingyenes állapotfelmérését mindössze 5 percben!

Mikor kell cserélni az abroncsot? Ha a profilmélység lecsökkent a törvény által előírt minimumra vagy az alá. Helyi rendellenes kopás esetén. Ha az abroncson az öregedés jelei láthatók, vagy ha az életkora elérte a 8 évet. Ha olyan sérülés vagy deformáció látható rajta amely csökkenti a menetbiztonságot. Ha nem felel meg az alkatrészekre vonatkozó járműgyártói ajánlásoknak: más méretű, alacsonyabb sebességkategóriába tartozik vagy kisebb a terhelhetősége, mint ami a járműre érvényes, más abroncscsaládba tartozik (pld.: személy helyett kisteher vagy fordítva) Ha a szakember sérülés nyomaira bukkan a defekt szerelése során. 7°C fok felett nyári abroncs, =°C fok alatt téli abroncsot használjon. Ha egy tengelyen nem azonos méretű, mintájú, terhelhetőségű gumiabroncs van. Ha kis teherautóknál nem °C jelzésű gumiabroncs van az autón. (°C jelzés: magasabb terhelhetőség)

Az általunk forgalmazott gumiabroncsok teljes élettartamára garanciát biztosítunk, továbbá vállaljuk, hogy a gumiabroncs teljes élettartama alatt térítésmentesen centrírozzuk a kereket, és javítjuk meg az esetleges defekteket.

Amit a sebességindexről tudni kell…

Nagy teljesítményű (HP, UHP) gumiabroncsok és a sebességindex

A gumiabroncsokat jelölő indexek, a maximálisan megengedett km/h sebességet mutatják. Azt a gumiabroncsot nevezzük nagy teljesítrményűnek (HP, UHP), amely a 210km/h-s, vagy annál nagyobb sebességnél is rendkívül jó stabilitást biztosít. A biztonság az ilyen nagy teljesítményű abroncsoknál a minden időben biztonságos fékezést, valamint az optimális tapadást is jelenti. Nagyon fontos, hogy a megengedett sebességnél ne hajtsunk gyorsabban, mert a túlterhelés nagy igénybevételt jelent az abroncsnak, mely fokozott melegedéssel, deformálódással jár és egyúttal gyors gumikopáshoz, elhasználdáshoz vezet. Ilyenkor az abroncs hajlamosabb a sérülésekre is. Tartsuk abroncsainkat jó állapotban, az előírt nyomáson és csak a maximálisan megengedett sebességgel hajtsunk velük.

Szolgáltatásunk lehetővé teszi több száz gumiabroncs garnitúra szezononkénti tárolását. Akár magánszemélyek, akár céges partnereink ideiglenesen nem használt abroncsait megőrizzük, és regisztráljuk, kérésre állapotáról szakszerű véleményt mondunk, ezzel is segítve Ügyfeleink mindennapjait. További részletekről érdeklődjenek a Kollégáinktól, vagy honlapunkon!